Followers

Friday, 1 November 2013

Fungal / Kulat pada kulit



Fungal atau dalam bahasa Malaysianya kulat. Fungal ni sejenis bakteria yang menyerang kulit manusia. Kenapa aku nak cerita pasal  ni? Sebab aku pun pernah kena dan aku dalam proses mengubati fungal ni. Apa fungal ni? Macam mana benda ni berlaku?

Sebab utama bukan sebab kebersihan sahaja tapi benda ini boleh terjadi sebab kelembapan. Semalam aku berjumpa doktor di klinik Chong Dispensary di Menara Hup Seng tingkat 7. Klinik tu agak mahal la ya tapi tu klinik panel ofis aku, aku pergi sana. Klinik tu doktor dia memang pakar terutama aku selalu pergi jumpa Doktor Foo. 

Fungal ni selalu berlaku dicelah-celah kulit contohnya, ketiak, peha, leher dan sebagainya. Aku banyak bertanya semalam macam mana cara nak menghindarinya.Aku akan buat dalam bentuk dot supaya korang lebih paham dan mudah untuk buat rujukkan.

  • Lepas mandi jangan keringkan tempat yang dijangkiti dengan tuala, sebab mungkin tuala tu pun terkena jangkitan. Jadi keringkan guna hair dryer dan gunakan volume paling rendah (Low). Kalau tak ada keringkan depan kipas.
  • Jangan menggaru menggunakan kuku atau tangan, sebab dalam kuku ada bacteria juga. Fungal akan merebak dan beranak lebih cepat bila kita menggaru. Caranya gunakan putik kapas (Cotton Bud), ikat dalam tiga batang dan letak ubat yang doktor bagi, lepas tu garu guna benda tu.
  • Makanan seefood jangan makan. Tapi yang paling bahaya jangan makan telur atau pun susu. Kena pantang dulu la ya. Aku rasa ayam boleh kot sebab aku makan tadi ok je.
  • Jangan biarkan tempat jangkitan lembab atau basah. Biar sentiasa kering.
  • Kalau bahagian dalam, tolong jangan pakai pakaian terlalu ketat. Kalau boleh longgarkan pakaian tu sikit. Jangan longgar sangat, takut terlondeh. Hahaha...
  • Jangan berkongsi barang pakaian takut ada fungal yang berjangkit.

Tu antara yang aku tanye la. Kira dapat ikut semua ni, dah mula hilang kegatalan. Jangan beli ubat dari mana-mana kedai. Sebab kita tak tau sesuai atau tidak. Kalau boleh minta nasihat doktor. Ni antara ubat yang doktor bagi aku.


Yang besar sekali tu bedak. Yang bulat tu ubat gatal yang cream lagi satu tu ubat bunuh fungal dan yang lain ubat makan untuk matikan fungal dan gatal-gatal. Aku kena sapu setiap 4 jam berselang-selang ubat. Semalam aku cuba dan memang hilang ke gatalan.

Korang semua kalau ada apa-apa nak tanya, boleh la komen. Mungkin aku tau, aku boleh jawab. Mungkin ada yang aku terlupa masukkan. Jangan segan, benda berlaku ni kita kongsi bersama. Terima kasih sebab sudi membaca kisah aku. Famous la fungal lepas ni. Hahahaha.

Syukur kepada Allah S.W.T kerana memberi aku peluang untuk berkongsi ilmu dan pengalaman untuk semua rakan-rakan dan sabahat yang aku kasihi. Tanpa izinnya mungkin aku tidak dapat untuk mengatakan sesuatu yang boleh membantu serba sedikit.

Kita cuma iktiar, kesembuhan dan segalanya hak milik mutlak Allah S.W.T.
"Tiada daya upaya aku melainkan Allah izinkan"

ZH Blogger

91 comments:

  1. Replies
    1. Belum lagi. Fungal ni memang susah sembuh. Kena jaga semua segi. Mungkin nanti elok la... Doa kan kita k. =)

      Delete
    2. saya takda parut pula. tak tau la orang lain. Lain orang lain sifat kulitnya...

      Delete
  2. oh.. macam apa yang kena kat kakak teman jea.. hemm.. best tu apa nama krim2 yang doktor kasi tu zack?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bedak nama dia Resolve (Tinea Powder), cream pula Lamisil Cream. Lagi satu tu nama takda la pula. Hehehehe....

      Delete
    2. lamisil cream tu ada jual kat farmasi x? cream ni blh matikan fungus kan ?

      Delete
    3. rasanya ada. Tp tak tahu berapa harganya. Yg penting jgn basah tempat yg dijangkiti tu.

      Delete
  3. Ade gmba fungal x? Sbb kulit sy mcm ade mggelupas tp bulat2. Mcm kurap tp xgatal. Warne pn xterang mcm kulit tkoyak lbih krg. Pmukaan sdikit kasar. Sblm ni xpnah kne ape2 pnykit kulit pn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab garu tu. tu ada jangkitan la tu. Cuba check dekat klinik utk kepastian...

      Delete
  4. Assalammualaikum.

    Zack, sure ke ayam zack mkn tak gatal2? Saya baru lepas jumpa doc di salah satu panel clinic. She told me ayam tak boleh makan sebab ayam is protein. Utk fungal nieh perlukan Vitamin C especially from vegetables. Then, she told me lagi supaya mkn ikan yg tak contribute pd gatal2 like ikan tenggiri, ikan bawal, ikan merah, & ikan2 sungai.

    Gatal2 zack skrg dah ok tak? Dah berapa lama eh zack kena gatal2 nieh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam....

      Dah lama ok. Takda dah gatal2. Punca fungus ialah bila tempat kurang dapat udara dan lembab. Bila sentiasa kering, fungus tak boleh merebak. Kalau makanan punca gatal tu sebab alahan je. Cuma sebelum sembuh kurangkan la makanan yg gatal sebab takut tak boleh tahan dan menggaru.

      Delete
  5. salam..just nk tnya,fungus y jd kat awak tu terok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruk juga... tapi dah sembuh... boleh baca untuk dapatkan rawatan yang berkesan...

      Delete
  6. Saya skrg sedang alami jenuh dh bnyk klnk g masih xselesai masalh td g ag klnk doktor siap bg nama ubt die suh beli @ farmasi hrp2 bole sembuh.keadaan makin terok skrg sy stress sgt 😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sukar nak jaga... Kena sentiasa kering, tak boleh pakai terlalu ketat. bagi kawasan yg terkena tu berangin...

      Delete
  7. Ade tinggalkn parut tak pd kwsn fungal..sbb sy ade sapu cream..tp tinggal kn parut hitam..pd kwsn fungal..cmne nk hilangkn parut tu..sy stress tgk parut tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda pula kesan... Saya ok je pula... Mungkin lama2 dia hilang sendiri..

      Delete
  8. Sy skang sedang alami. Dah pegi klinik dan doc hanya bg krim dan sabun sebamed. Dan memang tinggalkan kesan parut hitam. Sy rasa stress jugak. Skang ni masih lagi rasa gatal tu dan garu sampai terluka (sebab tangan tak boleh nak diam!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ke. sy guna yg ni mmg dah elok terus...

      Delete
  9. Tga kne ni..pakai nexoderm okay..harga pn murah..tpi tahan sikit lah..bro zack kne bape lme nk elok erh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dah elok. Alhamdulillah

      Delete
    2. asalamualaikum, bro zaki kt mane klinik tu erk,, klu boleh sy nk g klinik tu,, boleh whatsapp sy 0179469885

      Delete
  10. Replies
    1. Mcm sy dlu kena lepas ubat ni, dlm 3 weeks...

      Delete
  11. assalam, bang saya dah pergi klinik n farmasi. doktor kata fungi, bagi ubat cream yang bulat mcm dlam gmbr tu. bnyak kali pergi, but still mcm tu je.Susah nak baik, stress

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn biarkan tempat tu tertutup. biarkan berangin sampai sembuh... kalau kulit tak dapat udara, fungus akan kembali aktif walaupun guna ubat apa sekali pun...

      Delete
  12. Assalam nk tanya ni susu mmg tak leh minum ke kenapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yang diberitahu. saya pun tak ingat sebabnya... hehehe

      Delete
  13. nak tnya kalau pakai ubt y mcm awk ambik tu, makan masa tak nak hilang gatal? adk sydah try cream tp masih gatal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai cream tu mmg gatal sikit. utk permulaan, pakai dlu, pastu biar berangin. gunakan kipas supaya cepat kering... jgn garu.. Gatal sebab tindak balas kulat pada ubat...Klu blh biarkan kawasan yang kena tu, tidak tertutup... Biarkan sentiasa kering. Lama2 akan hilang...

      Delete
  14. Saya kena dalam telinga dgn dubur... mmg gatal macam nak pengsan ek fungus ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mcm tu. Klu blh jgn garu dgn tangan, gunakan cotton bit yg disaou dgn ubat gatal tu.

      Delete
  15. Replies
    1. Klinik Choong and Dispensary dekat Menara Hup Seng, Jalan P.Ramlee...

      Delete
  16. Thank god ada artikal ni. Dlu saya pernah alami . Tp xbnyk. Then bawa ke klinik kena bg 1 cecair yang di guna masa mnadi. Mmg berkesan sgt. Dua hari dh hilang. Dan skrg saya mengalami lg. Teruk. Bnyk sgt. Pergi hosp gov. Kna bg lotion and cream. Benda ni saya kena masa guna sabun hijau yg fames tu. Trus keluar benda ni. Ya allah, gatal dia tu. Allah saja yg tau. Nak nangis rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gatal. fungus berpunca drpd kawasan yg terlalu lembab. Kulit kena sentiasa dapat udara utk bernafas. Klu tak mmg kena... Sekarang xpakai dah ubatan. Yg krim tu kurang elok sbb yg krim tu utk kegatalan bg kulit kering. klu lembab pastikan jgn tertutup sgt... biarkan dapat udara...

      Delete
    2. yaya prnah jadi tp yaya just pakai krim econazine n keep the place yg kna jgkitan tu kering n bersih ..

      Delete
  17. As-salam semua , sekitar 7-9 tahun yang lepas....saya pun pernah kena fungus ni...kulat...Dr. bgi tau..nama kasarnya kurap....hahahah..sentap plak dgr masa tu..berkurap kot...mula2 just guna ubat krim sapu...x tau apa nama..sebab xde nama just kod clinic...C16....lepas tu gi klinik lain..Dr. bagi tau kena ambil ubat mkn anti-fungus sekali...kalo x mmg x baik...kena sapu + makan ubat....Alhamdulillah, sembuh....tetapi....sekarang kena balik....mula2 gatal2 biasa...saya buat x kisah...biarkan..x gi check...lama2 x tahan..garu2 sampai melecet....aduhhh..pedih...baru check klinik....skrg kena la buat penjagaan rapi

    > Zul Shah Alam <

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benda terjadi bukan sebab kotor je, kdg2 sbb kawasan lembab yg kurang udara.. 2 jenis fungus ada, sama ada kawasan terlalu lembab atau terlalu kering... kulit manusia mmg sensitif...

      Delete
    2. Kulit terlalu kering? macamana tu? saya ada g klinik dia kasi miconazole and pelembap.. doc suh tukar sabun mandi so sy pakai sabun goat milk ja bagi lembap. masalahnya dah dua minggu xsembuh.. minggu depan dah nak exam.. tiap kali hadap buku ada tangan ke siku ke tersentuh ubat tu pastu merebak >.< selama ni letak pelembap pastu nak g kelas letak baby powder.. tgok2 kulit scaly huwaa dan busuk plak tu..scary tgok dan scary nak buat pape..

      Delete
  18. terima kasih...sya akan cuba...sebab mcm2 dah ubat sya pkai... tetapi dr cakap jgn mkn terlalu bnyak sebab akan merosakkan hati nanti...ubat anti fungal kna mkn dlm 2 minggu sja lepas tu kna berhenti dlm 2 mnggu bru mkn semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg makan just utk kurangkan rasa gatal. yg penting ubat sapu tu... apa pun semoga cepat sembuh.

      Delete
  19. Zaki awak kena fungal kat area mane? Saya kena kat area ketiak,dua dua belah.
    Dr bagi ubat untuk seminggu itrazole.
    Cream konzert. Dah 2 hari no improvement pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga awk cepat sembuh. Awk yg whatsapp sy hari tu kan...

      Delete
    2. Guna ubat cream econazine..anti fungal..saya ada guna cepat sembuh..tapi mau tahan gatal sebab ubat tu kuat...econazine tu sejenis melawan bakteria di kulit...selepas awak sapukan cream tu di tempat efeksi awak akan rasa ubat tu buat kesan dalam 2 minute..awak juga akan rasa ada yang jalan merangkak diatas kulit kamu yg terkena fungus tersebut..

      Delete
  20. Saya ad gatal kt area kemaluan ubat ap eh nk beli dam harga xtahan dh ni garu samppai luka2..
    Umur 17 tahun lelaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga xmahal sgt rasanya. dlu sy beli dlm rm60 tak silap. yg penting sembuh...

      Delete
  21. Ermm..mksud yg menyatakan susu xbuleh minum tu..susu jenis ape ye?? Klu baby umo setahun..masih menyusu mcm mne ye??anak sy kemungkinan terkena fungus sbb kulit dia jd kering..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu ibu rasanya takda masalah. Cuba ambil pandangan doktor pakar berkenaan ini. Sebab saya hanya share pengalaman penggunaan sy sahaja.

      Delete
  22. paling cepat berapa lama eh benda ni boleh hilang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm sy kena dulu, lebih kurang 2 bulan untuk sembuh sepenuhnya. yang penting rajin keringkan tempat berkenaan.

      Delete
  23. Assalam,saya budak sekolah menengah,15 tahun. saya kena jangkitan ni sejak minggu lepas,baru harini saya pakai mask sbb takut berjangkit dengan kawan kawan,xde effect pape kan kalau pakai mask? sbb kene dapatkan udara...lagi satu,normal kan fungal ni berdarah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa pakai mask? kena jangkitan dimana? Berdarah sebab awk mungkin menggaru. Kurangkan aktiviti garu. Sbb kuman blh merebak ke tempat lain. Dapatkan nasihat doktor pakar.

      Delete
  24. asslam,,fungal kt kple ngn bdan same bkteria ke,sbb ank.sy kne kt ketiak,doc ckp fungal,ank llaki sy kt kple,tp cm.kurap,ade differen ke antara 2 tu ek,,bby sy truk sgt fungal,dh dkt 2 bln x hlag,smpai bngkak die garu,merengek ssh tdo,ksiann sgt,mcm2 klinik pgi bgi krim sapu,last pgi hkl bgi ubt mndi,tgk.perubhn nnti cmne plk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fungal atau kurap rasa sme je, cuma beza kurap ni dia dah mcm luka yg darah dah keras... Fungal ada dua jenis, 1 jenis kering, 1 lg lembab... Ubat utk kedua-dua ni berbeza... Sy dulu kena yg lembab... Jd kena sentiasa kering kawasan yg terkena tu...

      Delete
  25. Assalam..sy bru lpas lega dripda kulat tu...lma jga nk smbuh...sy amek msa 2 bln lbh jga...mla2 skit ja kena..pstu da gtal sgt...msa tido pn garu...last2 merebak kt celah2 paha..pstu dk spu ubat yg klnik bgi alhamdulillah da ok..cma tggl parut2 hitam kesan drp garu2 sblm ni...lpas da ok tu naik mcm2 biji2 apa tau...mcm jerawat kot..bla pcit kluar nanah n drah..xpnah jdi seumo idop..tu first time jdi...-nur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parut hitam tu menandakan fungal tu dah mati... mmg hitam mcm kesan terbakar... cuma nanah sy tak pernah kena... lepas sembuh tu mmg agak lega juga...

      Delete
    2. Boleh saya tahu awak guna ubat apa utk hilangkan kulat tu? Bila dah ok tu means takda gatal2 dah ye just tinggalkan parut hitam je?

      Delete
  26. actually fungal problem ni ad banyak jnis ubt dya .. mcm econzine yg sya pakai n ubat yg abg zack pakai n dkat komeb pn af yg sabun bagai .. ubat2 ni ikot pada jnis kulit .. kdg2 sesetengah ubat xsesuai ntuk kulit kita sbab tu ad yg xsmbuh atau jd lgy trok .. kdg2 jugk cara penjagaan tmpat yg kna fungal tu xbtul .. so ap2 pn minx nasihat doktor .. just share .. btw info abg zack mmg brguna .. kita sama2 share bnda elok kn bgus .. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Memang lain kulit lain caranya... sama2.

      Delete
  27. fatihah hassan8 April 2017 at 23:09

    assalamualaikum.sy pun ade mslah ni.dh lme dh kne bnda ni.sy pegi pusat kesihatan universiti sy then dy bgi ubat.tpi smpai skrg xde prubahan. so sy nk thu ubat ape plg okay untk rawat bnda ni? thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba pergi pakar kulit. mungkin ada cara penyelesaiannya. Kadang-kadang ubat tu tak sesuai. Atau pun cara penjagaan kita masih kurang rapi.

      Delete
  28. saya baru kene dlm 3 hari ni, mula mula saya letak bawang putih sbb search kat google boleh guna bawang putih sbb malas nak guna krim apa semua tu, lepastu dia jadi hitam tapi kurang gatal au. then saya tarukla krim anti fungal tu taktahula kesan dia mcm mana nanti, bende ni hitam sgt smpi ramai org perasan so boleh ke kita lekat dia guna satoplas tu yg pelekat luka or whatsoever? mohon penjelesan tqqq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kulit kita perlukan udara. Sebab tu better jangan pakai pakaian yang agak ketat kalau kena belah dalam la. Kalau luaran biarkan kulit tu dapat bernafas.

      Delete
  29. Tolong wassap sy 01125649672 sebab sy perlu tahu ubat yg diguna. Sy dah sebulan lebih kena tapi masih tak baik walaupun dah pegi hospital. Malah Makin naik. Tolonglah sayaaa

    ReplyDelete
  30. Tolong wassap sy 01125649672 sebab sy perlu tahu ubat yg diguna. Sy dah sebulan lebih kena tapi masih tak baik walaupun dah pegi hospital. Malah Makin naik. Tolonglah sayaaa

    ReplyDelete
  31. Salam boleh tak wassap saya? 01125649672 sebab sy ada kulat ni. Dah sebulan Dah. Mcm mcm cara saya Cuba tapi tetap sama malah Makin naik. Tolonglah wassap sayaaa. Saya nak tahu ubat ubat yg diguna tq

    ReplyDelete
  32. saya terkena fungal kat telinga. ya Allah, gatalnya telinga. mula-mula doktor bagi ubat anti fungal and eardrop tapi tak berkesan. jadi balik. even dah cuci telinga. then jumpa balik doktor. dia letak powder dalam telinga. now i cant hear clearly as usual sebab powder tu dalam telinga. dia bagi juga ubat yang lagi kuat. sape pernah kena macam saya? boleh share tak

    ReplyDelete
  33. saya gatal gatal kt tapak kaki, dlu kecik je tpi skrg dh merebak smpai ke kaki sbelah and kt jari tgn . awk gne ubat ape tu ye ? kt farmasi ade tk ? doktor dlu bgi ubat tpi smpai cream hbs ttap jugk mcm ni gatalnye . nak nangis lh rse ��

    ReplyDelete
  34. Mcm mana nk contact lu bro..? Segan la sembang sini 😖😖😖

    ReplyDelete
    Replies
    1. nombor ada dekat belah kanan atas blog ni. Boleh contact disana.

      Delete
  35. Sy pernah kena 3-4 tahun lepas.. Skrng dia dtg balek.. Gatalnya ya rabbi.. Tpi masih dalam rawatan.. Sy amalkan ubat kurap cap kaki 3 warna merah.. Ada jual dkt farmasi.. Ubat tu mujarab, cuma pedih masa pakai.. Dlm 4-5 kali pakai, tempat kt kena akan kering dan terkopek.. Tanda benda tu da mati dan tanggal.. Kwn2 boleh cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus juga tu. Tu ubat buang fungus juga. Tapi better jangan pakai terlalu byk. Sbb boleh menipiskan kulit.

      Delete
  36. assalam sy dh kena berthun..mcm2 ubt sy beli klinik farmasi tetap xelok jgk...skrg guna ecocort cream...tggalk kesan parut plak tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. parut tu kadang2 mmg ada. Maybe boleh cuba cari ubat hilangkan parut pula.

      Delete
  37. saya nak tanya , kalau pergi klinik tu doctor check macam mana ye? dia akan check kawasan yang terkena kurap tu ke? atau dia just diagnosis based on sympton?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu kalau pakar mmg dia akan check, sbb tu better kalau lelaki cari doktor lelaki, dan wanita cari doktor wanita. Lebih bagus.

      Delete
  38. Sy pon skrg tgh on ubat mkn antikulat. Seminggu sekali je mkn.. Mmg nk nangis rasa gatal nye Allah je tahu.. Lpstu sapu econazine.. Doakan sy cpt smbuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga cepat sembuh. Mmg terlalu gatal.

      Delete
  39. Saya pun kena...mula2 dekat kaki..pastu merebak peha..pastu tangan...seksa sangat...malu dengan suami pun ada..dah setahun makan ubat n sapu mcm2...tak hilang...makin banyak adalah...duit pun banyak habis...baru TD saya beli avezole oil..n Sabun sulfur...farmasis bagi cream dermasal...harap hilangla cepat...

    ReplyDelete
  40. Saya pon tgh alami menda yg sama, jumpa doc sudah.. Doc bg ubat mkn dan sapu... Kurg hilang la.. Last2 sy guna apple cider je.. Byk baca kt review omputeh derg guna tu. Mmg pedih tp hilang la rs gatal merenyam tu hehehe.. Apple cider campur sket air, then amek cotton pad tekap kt kurap selama 10min, serius pedih tp kene tahan la..

    ReplyDelete
  41. Saya pon tgh alami menda yg sama, jumpa doc sudah.. Doc bg ubat mkn dan sapu... Kurg hilang la.. Last2 sy guna apple cider je.. Byk baca kt review omputeh derg guna tu. Mmg pedih tp hilang la rs gatal merenyam tu hehehe.. Apple cider campur sket air, then amek cotton pad tekap kt kurap selama 10min, serius pedih tp kene tahan la..

    ReplyDelete
  42. Kalau keluar cecair gatal yang putih tu makin teruk ke? Sebab saya dah 2 tahun lebih kena tak baik2 juga..sekejap je baik pastu dtg balik..

    ReplyDelete
  43. Salam, saya faham penderitaan gatal2 ni memang runsing. Alhamdulillah saya ada jumpa satu cream antifungal ni sapu sekali dah x dtg balik da masalah kulit dan gatal.

    Boleh wassap saya utk info lanjut +60167132547

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum sy nak tanya. Sy pun kena macam tu sbb sy wax bulu tu salah step. Mula mula area situ agak berbau tapi bukan busuk macam ketiak berdaki tu tau. Tak tau mcm mana nak explain bau tu �� Sy tak pakai ubat just stop garu and biar part tu kering. now dah kering just kesan dia worse gila mcm terbakarr. Allahu. Ada tak suggest apa apa ubat bagi hilanggg hitam tuu. Macam mana nak kawin tiakk mcm ni ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me tooo.....xtau nk buat ap..ad ckp sbun ptihkan tiak je msti beli..tp xda kesan pon

      Delete
    2. Me tooo.....xtau nk buat ap..ad ckp sbun ptihkan tiak je msti beli..tp xda kesan pon

      Delete
  45. Semasa mandi tempat yg terkena jangkitan kulat tu tak perlu kenakan air ke? Just sapu ubat shj tanpa bersihkan dgn sabun dulu ?

    ReplyDelete